“BPA İçermez” Uyarısına Hiç Dikkat Ediyor Musunuz?
Peki siz "BPA İçermez" uyarısı ne anlama gelir biliyor musunuz? Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve diğer olanakların artmasıyla beraber bilinçli tüketici sayısında ciddi bir artış yaşanmıştır. Tüketicinin bilinçlenmesi ile beraber üreticilerden, ürünler hakkında daha fazla bilgi talep edilmektedir. Özellikle de insan sağlığına etki edecek ürünlerde bu talep daha da artmaktadır.
Özellikle de plastik ürünlerde yer alan açıklamalar daha fazla dikkatle okunmaya başlanmıştır. Peki plastik ürünlerin açıklamalarında yazan BPA neyi ifade etmektedir? BPA yani Bisfenol A yaklaşık 70 yıldan beri belirli plastik ürünlerde kullanılan endüstriyel bir kimyasal maddenin kısaltmasıdır.
BPA’nın Özellikleri Nelerdir?
BPA neredeyse her türlü plastik üründe görülebilmektedir. Pet şişelerden, su şişelerine, yiyecek kaplarından şeffaf plastik ürünlere kadar geniş bir yelpazede görülebilecek bir kimyasaldır. Ayrıca, metal konserve, meşrubat kutuları, teneke kaplar gibi ürünlerde kullanılan epoksi reçinelerde de kullanıldığı bilinen BPA, kullanımı hızla artan bir kimyasal madde olarak ifade edilmektedir.
BPA birçok farklı şekilde insanlar ile temas edebilmektedir. Hava, su veya toz ile de insanla temas edebilen BPA daha çok yiyecek ve içeklerden insanlara temas etmektedir.
BPA’nın Zararları Nelerdir?
Birçok birey, hayvanlar üzerinde yapılan deney sonuçları nedeniyle BPA kullanılan plastik ürünler hakkında endişe duymaktadır. Yapılan araştırmalar, BPA’nın, kısırlık, diyabet, yüksek tansiyon, obezite vb. gibi birçok farklı sağlık sorununa neden olabileceğini göstermektedir. Bu da bireylerin, BPA’lı ürünlerden uzaklaşmasına neden olmaktadır.
BPA’nın Olumsuz Etkileri Nasıl Azaltılabilir?
- BPA’ile ilgili endişeniz var ise mutlaka ürün açıklamalarını iyi okuyun ve BPA içermeyen bir ürünü tercih edin.
- Geri dönüşüm kodu 3 veya 7 olan plastiklerin tümünde olmasa da bazılarının BPA içerebileceğini göz önünde bulundurun.
- Plastik ürünlerinizi asla mikrodalga fırınlarda kullanmayın.
- Çocuğunuzun sağlığı konusunda çok fazla titiz davranıyorsanız çocuklarınıza alacağınız oyuncaklarda BPA olmamasına dikkat edin.
- Konserve kullanımını sınırlandırın.
- Plastiklerinizi yüksek ısıya maruz bırakmayın ve güneş enerjinden koruyun.
BPA üzerinde tartışmalar devam ederken bir yandan da BPA içeren ürünlerin imalatına devam edilmektedir. Çeşitli araştırmalar, BPA’nın zararlarının olabileceğini ifade etmekte ve çeşitli önemlerin alınmasını önermektedir. Kimilerine göre bir risk unsuru olan BPA, birçok farklı bireyi bilinçli bir tüketici haline getirmiştir. Bu sebeple, BPA içeren ürünlerin olumsuz etkilerinden kaçınmak isteyen kullanıcıların, BPA içermeyen ürünlere olan tercihinin devam edeceği oldukça açıktır.