E-Ticaretin Zorlukları Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?
İnternet üzerinden ürün alıp satmak en popüler para kazanma metotlarından biridir. Trend haline gelen bu ticari faaliyet amatör ve profesyonel olarak pek çok platform üzerinden yapılmaktadır. En basit şekilde Instagram üzerinden yapılan faaliyetler amatör e-ticaret faaliyeti olarak tanımlanabilmektedir. Ancak, diğer taraftan, profesyonel e-ticarete olan talep daha da artmıştır. Talebin artışı nedeniyle pek çok girişim ortaya çıkmıştır. Ancak, kolay gibi görünse de e-ticaret zor ve maliyetlidir. Bu nedenle her firma kendi e-ticaret platformunu kurmayı tercih etmemekte veya diğer platformlara entegre olmaya çalışmaktadır.
E-Ticaretin Zorlukları Nelerdir?
E-ticaret hem karmaşık hem de maliyeti yüksektir. Bu nedenle de pek çok zorluğu bulunmaktadır. Bunlardan en fazla dikkat çekilenleri şu şekildedir;
- Rekabet oldukça fazladır. E-ticarete olan talep, internetin yaygınlaşması ve internet alışverişinin bir kültür haline gelmesi e-ticarete olan yatırımı artırmıştır. Rekabetin gelişmesiyle beraber pazara hakim olmak ve pazar payını korumak önemli hale gelmiştir. Bunun amaçla hizmet, tedarik zinciri gibi konulara daha fazla yarım yapılmaktadır.
- Müşterilerle çok kanallı iletişim kurmak gerekmektedir. İnstagram, Facebook, web site, chatboat aracılığıyla müşteriler sizlere 7/124 ulaşmak istemektedir. Bu kadar geniş iletişim ağını yönetmek zordur. Bu tür bir operasyonun yürütülmesi için kesintisiz iletişim kanalları oluşturulmalıdır.
- Değişen müşteri beklentisine ayak uydurmak oldukça güçtür. Müşteri davranışları ve beklentileri sürekli değişmektedir. Bu değişim satın alma davranışını doğrudan etkilemektedir. Bu davranışları takip ve tahmin etmek aynı zamanda operasyonları bu değişime göre düzenlemek oldukça zor ve güçtür.
- Müşteri sadakatini sağlamak zordur. E-ticaret platformlarında yeni müşteri bulmak zordur. Yeni müşteriye erişim maliyeti yüksek bir giderdir. Ancak en büyük sorun da müşteri sadakatinin oluşmamasıdır. Firmaya güven duymayan müşterilerin sadakati gelişmez ve satın alma davranışını tekrar etmez. E-ticaret platformlarında yüz yüze görüşme yapılmaması nedeniyle de etkileşim neredeyse yoktur. Bu da müşteri memnuniyetini ve sadakatini daha da güçleştirmektedir.
- Ürün ve para iadesi politikasının oluşturulması gerekmektedir. İnternet alışverişlerinde iade imkânı müşterilerin beklentileri arasında yer almaktadır. Müşterilerin ilk dikkat ettiği konular arasında ilk sırada iade politikasının olup olmadığı yer almaktadır. Bu karmaşık iade operasyonlarını yönetmek e-ticaretin zorluklarından biridir.
- Fiyat ve kargo rekabetinde güçlü olmak gerekmektedir. E-ticaret platformları, en uygun fiyat ve beklentiye uygun kaliteli ürün için tercih edilmektedir. Teslim maliyetleri ve ürün fiyatları optimizasyonu rekabet için önemli bir konudur.
- Perakendeciler ve üreticilerle rekabet etmek gerekmektedir. Üreticiler ve perakendeciler ürünlerini kendi web sitelerinde de satabilmektedir. E-ticaret platformları, bu rekabete hazır olmalı ve cevap verebilmelidir.
E-Ticaretin Zorluklarıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Firmalar, e-ticaretin zorluklarını ve maliyetini düşünerek başlatacakları girişim konusunda titiz davranmaktadır. E-ticaretin kazanımlarının yanında yukarıda bahsedilen zorluklarla ve maliyetlerle baş etmek istemeyen firmalar bu konuya yatırım yapan e-ticaret firmalarıyla beraber çalışmayı tercih etmektedir. Buykanat, e-ticaretin firmalar üzerindeki baskısını, maliyetleri ve iş yükünü azaltarak firmaların ürünlerinin geniş bir müşteri portföyüne ulaşmasını sağlamaktadır. E-ticaret firmalarının sadece dijitale odaklanması sahadan kopuk olmasına neden olmaktadır. Hem yurtiçi hem de yurtdışı saha faaliyetlerine devam eden Buykanat, dijitali ve sahayı bir araya getirerek kendi iş modelini firmalara sunmaktadır. Buykanat hem dijital hem de saha deneyimine sahip olması nedeniyle bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca hem ürünlerin satışına imkân sağlamakta hem firmaların tanıtımını yapmakta hem de düzenli olarak raporlama yaparak firmaların e-ticarete uyumunu kolaylaştırmaktadır.