El Arabası Bakımı Nasıl Yapılır?
Hafif yük taşımaları için kullanılan el arabalarının bakımı uzun ömürlü kullanım için oldukça önemlidir. Her türlü ihtiyaca göre tasarlanmış olan el arabaları tekerlek sayısına, üretim malzemesine ve kullanılan lastik türüne göre değişik şekilde kullanıcılara sunulmaktadır. Peki, bu özelliklerin bakımı nasıl yapılmalıdır? Sizin için hazırladığımız bu yazımızda detaylı olarak bakım önerilerinden bahsedeceğiz.
El Arabası Bakımı
El arabalarının temiz kalması ve paslanmaması açısından bakımları oldukça önem arz etmektedir. Bu bakım esnasında aksanlar tek tek kontrol edilmelidir.
Kollar
El arabası kolları genel olarak bakım aşamasında gözden kaçmaktadır. El arabası kollarını her kullanımdan sonra bir bez yardımıyla silmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede kol kısmında oluşan lekeler herhangi bir aşınmaya sebep vermez. Bunun yanı sıra kolların tamamen kuruduğundan emin olmadan arabanızı kaldırmamaya dikkat etmelisiniz. Islak ya da nemli bırakıldığı takdirde paslanma olayları gözlenebilmektedir.
Tekerler ve Aks
El arabasının en önemli kısımlarından biri de tekerler ve akslardır. Her ikisinin arızalanması durumunda el arabası tam verimiyle kullanılamaz. Engebeli zeminler, enkazlar vb. gibi etkenler tekerlekleri zamanla aşındırarak paslanma gibi olaylara sebebiyet vermektedir. Bu gibi durumlarda tekerlek değişimleri yapılabilmektedir fakat düzenli bakımı yapıldığı takdirde fazladan maliyete girmenize gerek kalmaz. Aksı çalışır durumda tutmak için belirli periyotlarla yağlama işlemi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra tekerleri de yeterli ve doğru bir şekilde şişirmek gerekmektedir.
Gövde
El arabasının olmazsa olmaz parçalarından biri olan gövde kısmı, çalışırken en çok kirlenen alanıdır. Her kullanım sonrası üzerinde bulunan toprağın veya molozların tam olarak boşaltılması gerekmektedir. Sonrasında üzerinde kalan kir ve tozlar için daha geniş çaplı bir temizlik yapılmalıdır. Eğer gövde kısmında pas gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlarsa yağ sökücü gibi çözümlerle bu paslardan kurtulabilirsiniz. Temizleme işleminden sonra el arabasını ıslak ya da nemli bir şekilde kaldırmamaya özen gösterin. Gerekirse, el arabasının gövdesinin paslanmasını kontrol etmeye yardımcı olmak ve dayanıklılığını artırmak için boyanabilir. Gövde kısmında bulunan vidaların sağlamlığını da kontrol etmeyi göz ardı etmemelisiniz.
El Arabasının Saklanması
El arabası bakımı bittikten sonraki aşama onu saklamaktır. Nerede ve nasıl sakladığınız yaptığınız tüm bakımların boşa gitmemesi için oldukça önemli bir detaydır. El arabasını kaldırmadan önce mutlaka her yerinin kuru olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra saklama alanları da kuru yerler olmalıdır.
El arabaları oturur bir biçimde değil, duvara dayalı olarak saklanması gerekmektedir. Uzun bir süre kullanılmayacak ise üzeri poşet veya çuval yardımıyla kapatılmalıdır. Böylelikle nemlenme veya ıslanma gibi durumlardan korunmuş olur. El arabası bakımı, sıralanan bu basit adımlardan oluşmaktadır. Yapılacak olan haftalık basit bir bakım bile el arabasının kullanım ömrünü oldukça uzatmaktadır.