x
Evlerde Priz Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Evlerde Priz Güvenliği Nasıl Sağlanır?

10 Kasım 2022

İş yeri ve evlerimizde priz güvenliği nasıl sağlanır, istenmeyen kazaların önüne geçmek için neler yapabiliriz, gelin beraber inceleyelim. Yaşam alanlarımızın önemli bir parçası olan prizler seçilirken, dekorasyona uygunluğunun yanı sıra priz güvenliği de dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Elektrik, hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Sabah çayımız veya kahvemiz için su ısıtıcısını çalıştırdığımız andan itibaren, telefonlarımızı şarj etmeye, kıyafetlerimizi yıkamaya ve akşamları televizyon izlemeye kadar birçok alanda elektrik olmazsa olmazımdır.

Hayatımızda bu kadar yer kaplayan elektriğin güvenliğini ciddiye almadığımız sürece potansiyel risklerle de karşı karşıya kaldığımızı unutmamalıyız. Elektrik kaçakları, yangınlar, elektrik çarpması gibi durumlar, herkesin başına gelebilecek olaylardır. Özellikle çocuklu evlerde prizlerin güvenliği ve sağlamlığına ekstra dikkat etmek gerekmektedir.

Priz Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Güvenlik sağlanmadığı takdirde birçok riski beraberinde getiren prizler için hangi güvenlik önlemleri alınmalıdır? Bunları sıralamaya başlayalım.

Topraklı Priz Kullanmak

Topraklı priz kullanmak birçok problemi ortadan kaldırarak güvenli priz kullanımı sağlamaktadır. Bu prizler sayesinde elektrik kaçakları önlenmektedir. Hem insan sağlığı için, hem de elektronik eşyalar için kullanılması gerekmektedir. Olası kaçaklar önlenerek elektrik çarpmalarının önüne geçilmektedir. Bunun yanı sıra elektronik aletlerin de prize takıldığında olası sorunlar sebebiyle kısa devre yaparak bozulmasının önüne geçilmektedir.

Prizleri Duvara Sabitlemek  

Prizler duvara sabit olması gerekmektedir. Aksi takdirde duvardan çıkan kablolar elektrik çarpmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra evde küçük çocuk varsa bu kabloları tutma veya ısırma ihtimalini unutmamalıyız. Bunlar oldukça riskli durumlardır. Böyle bir durumda prizin hemen yuvasına oturtulmalı ve gerekli sabitleme işlemi yapılmalıdır.

Prize Aşırı Yüklenmemek

Her prizin kaldırabileceği bir güç vardır. Prizlere aşırı yüklenmek, kabloların ısınmasına neden olmaktadır. Bu durumda yangın riski ortaya çıkar. Bundan dolayı uzatma kabloları aracılığıyla çoğaltılan prizlere çok sayıda elektrikli cihaz takıp çalıştırmamamız gerekmektedir. Evlerde olası bir aşırı yüklenme durumda, teknik bir problemden dolayı şalter atmayabilir ve bu durum yangına sebep olabilir.

Fişleri Kontrollü Ve Yavaş Çıkarmak

Prize taktığımız fişleri işimiz bittiğinde yavaş bir şekilde çıkarmamız gerekir. Bir elimizle prizi tutup diğer elimizle fişi çekmeliyiz. Hızlı çekildiği takdirde ve eğer çekme açısı da yanlışsa kablolar kırılabilir, fişlerin diş kısmı prizin içinde kırılabilir veya prize zarar verebilir.

Çocuk Korumalı Priz Kullanmak

Eğer evinizde küçük bir çocuk varsa mutlaka çocuk korumasına sahip olan prizleri tercih etmeniz gerekmektedir. Çocukların birçok oyuncağı olsa da, elektrik prizleri daha cazip geliyor. Açıkta olan prizlere cisim sokmak her çocukta görülen bir davranış. Oldukça tehlikeli olan bu durumun olası risklerini önlemek için çocuk korumasına sahip olan prizleri seçmek çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı açısından daha iyi olacaktır.

Prizleri Suya Yakın Yerlere Takmamak

Su ve elektrik birlikte olduğunda ciddi riskler ortaya çıkar. Bundan dolayı suya yakın yerlerde elektrik prizi kullanılmamalıdır. Mutfakta veya banyoda kullanılacak olan prizlerde kapak olmasına özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca ıslak veya nemli ellerle prizlere dokunmamamız gerekmektedir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.