Kış Aylarında El Arabası Bakımı
Kış aylarında el arabası bakımı yapılması, bahar aylarında bahçe temizliğine başlamadan önce veya inşaatlardan kullanmadan önce kullanıcıya oldukça büyük kolaylık sağlamaktadır. Bir el arabasının kış ayı bakımı belirli koşullara bağlıdır. Genel olarak, paslanmayı ve diğer hasarları önlemek için el arabasını kuru bir yerde saklamak gerekmektedir. Kışın kullanılması gerekiyorsa, tekerleklerdeki karı veya buzu temizlemek, paslanmayı önlemek için metal parçaları yağlamak gibi ek bakımlara ihtiyaç duyulabilmektedir.
El Arabası Bakımı Neden Önemlidir?
Kış aylarında el arabası bakımı oldukça önemlidir. Çünkü soğuk hava, kar ve buzlanma gibi olaylar el arabasına zarar vererek performansının düşmesine ve tamamen kullanılmaz hale gelmesine sebep olabilmektedir.
Kar ve buzdan kaynaklanan nem, el arabasının metal kısımlarında pas ve korozyona neden olarak dayanıklılığını ve ömrünü azaltabilmektedir. Ayrıca düşük sıcaklıklar, el arabasının lastiklerinde aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak lastikleri delinmeye veya düzleşmeye daha yatkın hale getirmektedir. Bu nedenlerden dolayı kış aylarında temel bakım oldukça önem arz etmektedir. Bunların yanı sıra kış aylarında oluşan soğuk hava, metal parçaların tutukluk yapmasına veya sertleşmesine neden olarak el arabasını kullanmayı zorlaştırabilmektedir. Bundan dolayı parçalar gerekli olduğu zaman yağlanmalıdır.
Kış Aylarında El Arabası Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kışın el arabası bakımının aşamaları, el arabasının özel ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilmektedir ancak bazı genel aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Öncelikle el arabası bakımı yapmak için, el arabasının temizlenmesi gerekmektedir. Özellikle tekerlerdeki her türlü kir, döküntü veya kar gibi maddeler temizlenmelidir.
- Daha sonra el arabasında (şayet varsa) çatlakların, eğilmiş veya kırılmış parçaların, hava koşullarına bağlı olarak pas oluşması gibi durumların olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Kol kısmında oluşan lekeler kış ayının etkisiyle paslanmaya sebebiyet verebilmektedir. Bundan dolayı el arabası kollarını bir bez yardımıyla silmek, leke ve nemden arındırmak oldukça önemlidir. Bu sayede kol kısmında oluşan lekeler herhangi bir aşınmaya sebep vermez.
- Kış ayından dolayı oluşma ihtimali olan paslanmayı önlemek için cıvatalar, somunlar ve tekerlek aksı gibi metal parçalara yağlayıcı uygulanması gerekmektedir.
- Neme maruz kalmaktan kaynaklanan pas ve diğer hasarları önlemek için el arabası örtülmeli ve kuru yerde saklanması gerekmektedir.
- El arabasını karlı veya buzlu koşullarda kullanmanız gerekiyorsa, kullanmadan önce ve sonra tekerleklerdeki karı veya buzu temizlemeniz gerekmektedir.
- El arabasının kullanılabilir durumda olduğundan emin olmak için kış ayı boyunca düzenli olarak kontrol edilmelidir. Eğer gerekiyorsa gerekli onarımlar ve bakımlar yapılmalıdır.
Kış aylarında el arabası bakımı ihmal edildiği takdirde, tekerleğin kırılması, paslanmış metal parçaların koparak veya kırılarak kullanıcının yaralanmasına neden olabilir. El arabasının kış aylarında bakımını yaparak, iyi durumda kalmasını ve kullanmanız gerektiğinde en iyi şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.