Plastik Zararlı Mıdır? Doğru Bilinen Yanlışlar
Plastik Zararlı Mıdır? Doğru Bilinen Yanlışlar
Bazı malzemeler hayatımızın her alanına girmiş bulunmaktadır. Plastik de bunlardan biridir. Yemek yediğimiz kaplarda, ambalajlarda veya yiyecek ve içeceklerin dışında kısacası her yerde bu ürünler kullanılmaktadır. Kullanımının artması beraberinde soru işaretlerini de getirmiştir: Plastik zararlı mı?
Plastik Zararlı Mı?
Plastikler mutfakta, yemek artıkları için kaplardan bulaşık takımlarına, çatal bıçak takımlarına, biberonlara, hatta konserve gıdaların içindeki kaplamaya kadar yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak son araştırmalar, birçok plastikte yaygın olarak bulunan kimyasal Bisfenol A (BPA) ve ftalatların gıdaya sızabileceğini ve potansiyel sağlık riskleri oluşturabileceğini göstermiştir. Ancak bu sorunlar, iyi malzemelerden üretilen ürünler ve bu ürünlerin doğru kullanımı ile önlenebilmektedir.
Plastik Güvenliği İçin Bazı İpuçları
Sağlığınız için sorun teşkil edebilecek BPA ve ftalatların gıdalara sızmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bu öneriler aynı zamanda plastik zararlı mı sorusu için de en iyi öneriler olacaktır. Bunlar şu şekilde özetlenmektedir;
- Plastik ürünlerinizi mikrodalga kullanmayınız,
- Ürünlerinizi elde yıkamaya özen gösteriniz,
- Çizilmiş veya aşınmış olan ürünlerinizi kullanmayınız,
- Sıcak yiyecekleri plastik ürünlerde saklamayınız. Bu ürünleri soğuk yiyecek veya içecekler için tercih ediniz,
- Etiketlere bakmayı unutmayınız. Özellikle “ftalat içermez” veya “BPA içermez” uyarılarının olup olmadığını kontrol ediniz.
- Geri dönüşüm kodlarını mutlaka inceleyiniz. Basit numara gibi görünse de tüm numaralar sizler için bir yol gösterici olabilmektedir.
Geri Dönüşüm Sembolleri Ne Anlama Geliyor?
İçerdikleri maddelere veya kullanımlarına göre plastikler geri dönüşüm için sınıflandırılmaktadır. Bu sembolleri bilmek plastik zararlı mı sorusuna cevap verebilmeniz için gerekli bilgiyi sizlere verecektir. Bu semboller şunlardır;
- PET veya PETE (Polietilen Tereftalat),
- HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen),
- PVC (Polivinil Klorür),
- LDPE (Düşük Yoğunluklu Polietilen),
- PP (Polipropilen),
- PS (Polistiren),
- Diğer (BPA, Polikarbonat ve LEXAN).
Kod 1, 2, 4 ve 5 genellikle BPA veya ftalat içermeyen plastiklere atıfta bulunmaktadır. Tek kullanımlık su şişeleri için ise PETE (kod 1) kullanılmaktadır. Bunlar sızma yapmamakta ancak yeniden doldurulması ve tekrar kullanılması tavsiye edilmemektedir. PVC ve PS (Kod 3 ve 6) ise BPA içeren plastikleri tanımlamaktadır. Diğer grubu da (Kod 7), güvenli olabilen diğer plastiklerin yanı sıra kaçınılması gereken BPA içeren bir plastik olan polikarbonatı içermektedir. Geri dönüşüm kodları hakkında detaylı bilgiyi yazımızdan bulabilirsiniz.
Kastamonu Plastik ürünleri, siz ve sağlığınız düşünülerek tasarlanmıştır. Kullanım talimatlarına uyulduğu takdirde sizler için sorun teşkil etmeyecektir. Buykanat garantisi ile toptan ve parsiyel satış imkanı olan ürünler dünyanın tüm noktalarına satış imkanı bulunmaktadır. Buykanat güvencesiyle sizlere ve müşterilerinize değer katacak ürünlere göz atabilirsiniz.