x
Toptan İhracat Nedir? Türleri Nelerdir?

Toptan İhracat Nedir? Türleri Nelerdir?

15 Temmuz 2022

Toptan İhracat Nedir? Türleri Nelerdir?

İhracat veya ithalat kelimeleri günlük hayatımızda fazlasıyla karşılaşmış olduğumuz kelimelerdendir. Bu kelimeleri genel olarak alım satım yapacağımız zaman kullanmaktayız. İhracat, üreticinin, kendi ülkesinde üretmiş olduğu bir ürünü karşılığı döviz olacak şekilde üretilen ürüne ihtiyacı olan diğer başka ülkelere satması işlemidir.

İhracata aynı zamanda da dış satım da denilmektedir. Üreticinin üretmiş olduğu malı satabilmesi için yani ihracatın gerçekleştirilebilmesi için satılacak olan ürünün ve ürünü satın alacak kişinin ya da kişilerin vergi numarası olan tüzel veya gerçek kişiler olması gerekmektedir.

Ülkeler arası satım gerçekleştiği için aslında bakıldığı zaman ihracat bir ülkenin dış ticaret dengesini de oluşturmaktadır. İhracat döviz kuru ile bağlantılı olduğu için satılacak olan ürünün uluslararası ilişkisi de doğrudan döviz kurunun oynaması ile alakalıdır.

İhracat Neden Yapılmaktadır?

Pek çok neden dolayısıyla ihracat yapılmaktadır. Tabi ki bunların başında satışları artırmak ve daha fazla kar etmek gelmektedir. Diğer nedenler ise şu şekilde özetlenebilmektedir;

  • Ülkelerarası olduğu için pazar payının genişlemesine olanak sağlamaktadır.
  • Ürün ne kadar satılırsa o kadar üretim gerçekleştirilir. Yani üretimin artmasına imkan tanımaktadır.
  • İhracat dış satım olduğu için ülkedeki iç pazarda canlılığa sebep olabilmektedir.
  • İhracatta dış pazara giriş yapılarak iç pazarda bulunan rekabetin de yayılmasına fırsat vermektedir.

Kaç Adet İhracat Türü Vardır ve Bunlar Nelerdir?

İncelendiği zaman ihracat türleri 10’a ayrılabilmektedir. Bu türler şu şekilde özetlenebilmektedir;

  1. Özellik Arz Etmeyen İhracat: Bu ihracat türünde ihracatı yapan kişiler gümrük dairesine gümrük beyannamesi ile müracaat ederler.
  2. Kaydı Bağlı İhracat: Kayda bağlı ihracat listesinde bulunan malların ihracatının yapılmasında kayıtlı, ihracat yapabilmek için ihracatçı birliklerine müracaat ederler.
  3. Kredili İhracat: Kredili olarak ihracatın yapılması için müracaatlar malın cinsi, ödemenin süresi ve ödemenin nasıl yapılacağının bilgilerini içeren sözleşme ile bu sözleşmenin aslı ve Türkçe tercümesi de bulunacak şekilde ihracatçı birliklerine teslim edilir.
  4. Konsinye İhracat: Bu ihracat talebi ihracatçı birlikleri ile yapılmaktadır. Konsinye olarak gönderilen ürünlerinin fiili ihraç tarihinden sonra bir yıl içerisinde kesin olarak satışının yapılması gerekmektedir.
  5. İthal Edilmiş Malların İhracı
  6. Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat
  7. Bağlı Muamele Yoluyla Yapılacak İhracat: Bu ihracat şekline takas yoluyla ihracatta denilmektedir. Bağlı muamele ya da takas yolu ile yapılacak olan ihracatların izin süresi 6 ayı aşmamakla beraber yapılan anlaşmada yer alan süre kadardır.
  8. Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak Olan İhracat: Ticari firma ya da kuruluş ile yapılan sözleşmede bulunan ‘Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracata İlişkin Başvuru Formu’ ile birlikte bu işi yapanların üye olduğu ve bulunulan bölgede bulunan ihracatçı birliğine yapılmaktadır.
  9. Transit Ticaret: Bu şekilde ihracat yapacak kişiler bu taleplerini ‘Transit Ticaret Formu’ düzenlenmek şartıyla bankalara başvuru yapılmaktadır.
  10. Bedelsiz İhracat: Kambiyo mevzuatı kurallarına uygun olarak yurda getirilmesi gerekli olmaksızın yurtdışına mal çıkışının kesin olarak yapılması ihracat türüdür.

Buykanat’ın Sunduğu Fırsatlardan Yararlanın!

Buykanat toplu olarak satılan birden fazla çeşit içeren ürünler için perakendecilere sunduğu fırsatlarla fark yaratmaktadır. Buykanat sunduğu geniş ürün yelpazesi ve kaliteli ürünlerle satışlarınızı artırabilirsiniz. Buykanat’ın sunduğu fırsatlardan yararlanmak için hemen ürünlere göz atabilirsiniz. Tüm dünyaya teslimat fırsatını kaçırmamak için ise hemen şimdi toptan ürün sipariş edebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.