Uzun Ömürlü Kullanım İçin Çatal Bıçak Takımlarının Temizliği
Çatal bıçak takımlarının temizliği kısmında gereken önemi veriyor muyuz? En özel anlarımızda, günlük yaşantımızda, davetlerimizde ve birçok alanda bizimle olan çatal bıçak takımlarının temizliği oldukça önemli bir konudur. Çatal bıçak takımlarının maliyeti yüksek olduğundan dolayı kullanıcılar yaşamları boyunca 3-4 kez takım alabilmektedir. Bu sebepten dolayı, temizlik ve bakım işlemleri doğru şekilde yapılmalıdır. Temizliği ve bakımı doğru yapıldığı takdirde bu takımlar uzun yıllar boyunca ilk günkü gibi kalitesini korumaktadır. Peki, bu temizlik ve bakım uygulamaları nelerdir?
Çatal Bıçak Takımları Nasıl Temizlenir?
Çatal bıçak takımları genellikle gümüş veya paslanmaz çelikten üretilmektedir. Bunları ayrı ayrı inceleyecek olursak;
Gümüş Çatal Bıçak Takımlarının Temizliği
Mutfak eşyalarının temizliği konu olduğunda, bulaşık makinesi aklımıza gelen ilk temizlik aracı olmaktadır. Fakat gümüşler için durum biraz daha farklıdır. Gümüş çatal bıçak takımlarının bulaşık makinesinde yıkanması pek tavsiye edilmemektedir. Gümüş oldukça nazik olduğundan dolayı zarar görerek, çizilebilmektedir. Ayrıca bulaşık makinesinde kullanılan bileşenler de gümüşte kararmalara sebebiyet verebilmektedir. Gümüş çatal bıçak takımlarını temizlemek için ihtiyacımız olan tek şey; ılık sabunlu su.
Ilık ve sabunlu bir suyla takımlarınızı temizledikten sonraki püf nokta, kuru ve yumuşak bir bez yardımıyla bunları kurulamanızdır. Sert bir bezle kurulama yapıldığında gümüş takımlarda çizilmeler meydana gelebilmektedir. Daha uzun ömürlü olması için temizlik aşamasından sonra gümüş çatal bıçak takımlarınızı pamuklu bir torbada saklayabilirsiniz.
Paslanmaz Çelikten Üretilen Çatal Bıçak Takımlarının Temizliği
Paslanmaz çelikten üretilen çatal bıçak takımlarını temizlemek en az gümüş çatal bıçak takımlarını temizlemek kadar önemlidir. Bu takımlar, lekelere karşı oldukça hassaslardır. Temizlik sonrası oluşan su izleri dışında parmak izleri de bu tür takımlarda sıklıkla görülebilmektedir.
Temizlik işlemine tam anlamıyla başlamak için öncelikle paslanmaz çelik çatal bıçak takımını sıcak suda bekletmek gerekmektedir. Ardından bulaşık deterjanı yardımıyla yemek artıkları çıkarılmalıdır. Kalan yemek artıkları uzun süre takımlar üzerinde bekletilirse aşınmalara sebep olabilmektedir. Yıkama işlemi bittikten sonra ise takım, su izi kalmaması için aşındırıcı olmayan bir bez yardımı ile kurulanmalıdır.
Alternatif Temizlik Yöntemleri
Sirke, limon suyu, zeytinyağı ve soda gibi doğal temizleme işlemleri de çatal bıçak takımları üzerinde oldukça iyi etki bırakmaktadır. Çok sık yapılmamak koşuluyla bu tür işlemler, takımlarınızın ömrünü uzatmaktadır. Bu tür yöntemlerin ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını sıralayacak olursak;
- Sirkeleri, takımları parlatmak için kullanabilirsiniz. Bu işlemi yaparken, yumuşak nemli bir bezle dairesel hareketlerle çatal ve bıçaklarınızı silebilirsiniz.
- Soda ile suyu karıştırarak takımlarınızı yıkayabilirsiniz. Lekeleri ve yemek artıklarını çıkarmak için oldukça etkili bir alternatiftir. Bu işlem sonrası ise kuru ve aşındırıcı olmayan bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.
- Zeytinyağı ve limonu kullanacaksanız, aşındırmayan kuru bir bez yardımıyla lekelere sürterek uygulayabilirsiniz.
Bulaşık makinesi kullanarak temizleme işlemi yapacaksanız dikkat etmeniz gereken hususlar ise şöyledir;
- Kısa programda maksimum 75 derecede yıkanmalıdır.
- Kaliteli bir bulaşık makinesi tableti kullanılmalıdır.
- Makinenin parlatıcısının ve tuzunun dolu olduğundan emin olunmalıdır.
- Makine filtrelerinin temiz olduğundan emin olunmalıdır.
- Her ne kadar gümüş takımların makinede yıkanmaması önerilse de yıkama işlemi yapılacak olan gümüşlerin birbirine değmemesine özen göstermek gerekmektedir.
El ile temizleme işlemi yapılacak ise dikkat edilmesi gereken hususlar genel olarak şöyledir;
- Kaliteli bir sıvı bulaşık deterjanı tercih edilmelidir.
- Aşındırıcı olmayan bulaşık süngeri kullanılmalıdır.
- Yıkama işleminden sonra takımlar kesinlikle ıslak veya nemli bırakılmamalıdır.
- Kurulama işlemi için aşındırıcı olmayan yumuşak bir bez kullanılmalıdır.